Elektriksel Ölçümler

HİZMETLERİMİZ

Elektriksel Ölçümler

Tesislerinizde faaliyet ve üretiminizin sürekliliğini sağlamak, yangın risklerini ve elektriksel iş kazalarını en aza indirmek için yasal zorunluluk olan kontrol ve ölçümlerinizi düzenli olarak yaptırmalısınız. Bu anlamda 25.04.2013 tarih ve 28628 sayılı resmî gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği gereğince aşağıda belirtilen ölçümlerin yapılması gerekmektedir.

Elektrik Tesisatı Kontrol ve Ölçümü: İşyeri ortamındaki elektrik iç tesisatınızın durumunu değerlendirmek, test etmek için gerçekleştirilen ölçüm ve kontrolleri kapsamaktadır.

Elektrik Topraklama Ölçümü: İşyerinizde mevcut olan pano, trafo, makine gövde topraklaması, kompresör, jeneratör gibi elektrik vasıtasıyla çalışan ekipmanlarınızın topraklama ve tesisatının, güvenli bir çalışma ortamı için kontrol ve ölçümlerini kapsamaktadır.

Topraklama Tesislerinin İşletme Dönemi İçinde Denetleme Periyodları;

  • Elektrik üretim, iletim, dağıtım tesisleri (Hatlar hariç): 2 yıl
  • Enerji nakil ve dağıtım hatları: 5 yıl
  • Sanayi tesisleri ve ticaret merkezleri: 1 yıl
  • Topraklamalara ilişkin dirençlerin muayene ve ölçülmesi: 2 yıl

Sabit Olmayan Tesisler İçin;

  • Sabit İşletme Elemanları İçin: 1 Yıl
  • Yer Değiştirebilen İşletme Elemanları İçin: 6 Ay

Paratoner Ölçümü: İşyerinizde bulunan, yıldırımdan korunma tesisatının uygunluk durumunu değerlendirmek için gerçekleştirilen ölçüm ve kontrollerdir.

İş Ekipmanları sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği gereği elektriksel kontrol ve ölçümler, Elektrik Tesisatı ve Topraklama Tesisatı, Paratoner periyodik kontrolleri azami süre yılda bir olarak belirtilmiştir.

Muayene faaliyeti 'Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği', 'Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği', 'İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği' ve 'İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelik' çerçevesinde gerçekleştirilmektedir.

DİĞER ELEKTRİKSEL ÖLÇÜM VE KONTROL HİZMETLERİMİZ;

Elektrik Tesisatı Termal Kamera Görüntülemesi: Çalışma ortamı içerisinde bulunan elektrik panoları, trafo, makine, kablo geçiş noktaları, ups vb. ekipman ve aletlerin kablo veya cihazlarda termal ısınma durumunun görüntülenmesi yangın veya hasar oluşmaması için uygunlarını tespit etmek gerçekleştirilen ölçüm ve kontrol çeşitlerindendir.

Kompanzasyon Sistemi Kontrolleri: Çalışma alanı ve tesisinde kompanzayon sisteminin herhangi bir yaptırım uygulanıp uygulanmadığı, kompanzasyon pano ve kondansatörlerinin mevcut durumlarını teknik açıdan tespit etmek ve değerlendirmek için gerçekleştirilir.

Katodik Koruma Kontrolü ve Ölçümü: Yeraltında boru ekipmanlarının katodik koruma sistemlerinin teknik açıdan bir sakıncası olmadığının alanında uzman kişilerce test ve kontrollerle tespit edilerek gerçekleştirilen ölçümlerdir.

Kaçak Akım Kontrol ve Ölçümleri: Tesisinizde aktif olarak çalışan ekipman, makina ve panolarda oluşan kaçak akımları tespit etmek ve seviyelerini belirlemek için yapılan kontrolleri kapsar.

Elektrik Pano Kontrolleri: İşyeri çalışma alanı içerisinde bulunan ana pano, tali pano, aydınlatma tesisatı, makine ve ekipmanların panoya yükü vb. durumların elektrik tesisatın iş sağlığı ve güvenliği açısından kullanımında herhangi bir sakıncasının olup olmadığının uzman kişilerce kontrol edilmesidir.

Yalıtım Direnci Ölçümleri: Tesisinizde bulunan kabloların, panoların, şalt malzemelerin vb. yalıtım durumlarını tespit etmek için gerçekleştirilen ölçümlerdir.

Enerji Analizi ve Harmonik Ölçümleri: Tesisinizde kullanılan üretilen enerjinin kalitesini, gerilim seviyesini, trafoların yüklenme durumlarını, tesis içinde oluşan harmonik bozulma seviyelerini vb. parametreleri tespit etmek için gerçekleştirilen ölçümlerdir.

Zemin Yalıtkanlık Direnci Ölçümleri: Tesisinizde zeminin yalıtkanlık direncinin ölçülerek, izolasyon paspasının kullanılıp kullanılmama durumunun tespiti için gerçekleştirilen ölçümlerdir.

Aydınlatma Şiddeti Ölçümü: İşletmelerin ışık şiddetlerinin uygunluğunun tespiti için yapılan bir testtir. İşletmelerin, çalıştığı sektöre ve çalışma koşullarına göre doğru aydınlatılması gerekir. Çalışmakta olan işletmelerin, aydınlık düzeyleri periyodik olarak kontrol edilmelidir. Bu gereklilik ve 1475 sayılı Kanun'un ilgili hükümleri gereğince 11.01.1974 tarih ve 14765 sayılı Resmî Gazete' de yayınlanarak yürürlüğe giren 'İş Sağlığı ve Güvenliği Tüzüğü' gereğince zorunludur.